Mobil şebeke çöktü sabit hat şahlandı!

Ege ve Marmara’da bugün hissedilen deprem telefonları kilitledi, sabit hatlar cankurtaran oldu.

Bugün öğlen saatlerinde meydana gelen deprem başta Ege ve Marmara bölgesi olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinde hissedildi. Deprem sonrası canımızı en çok sıkan nokta ise mobil şebekenin çökmesiydi. Herkes birbirine cep telefonuyla ulaşmaya çalışıp yakınlarının durumunu öğrenmek istedi. Bu elbette olağan bir durum; ancak madalyanın bir de diğer yüzü var. Şebekeye aniden yüklenen kullanıcılar şebekenin çökmesine neden oldu. Şaşırdık mı? Tabii ki hayır; ne de olsa daha önce de depremlerde bu gibi hadiselerle karşılaşmıştık.

GERÇEKTEN ACİL DEĞİLSE TELEFONLARI MEŞGUL ETMEYİN

Türkiye’de mevcut altyapının bu yoğunluğu kaldıramadığını sanırız bilmeyen yok. Bu nedenle illa bir yakınımızı arayacaksak bile konuşmayı kısa tutup hatları bu tip durumlarda gereksiz yere meşgul etmemek gerekiyor. Çünkü bugün değil belki; ama ileride meydana gelebilecek olası doğal afetlerde gerçekten telefon etmesi gereken, acil durumda olanlar olabilir ve biz farkında olmayarak ve telefonla konuşarak onların hayatını tehlikeye sokabiliriz.

BTK BAŞKANI ACARER: YARIM SAATE ŞEBEKELER NORMALE DÖNER

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, deprem sonrası ilk açıklamayı Hürriyet’e yaptı. Telefonlara sarılan kullanıcılar yüzünden kapasitenin çok üzerine çıkıldığını ifade eden Acarer, “Böyle durumlarda herkes telefon etmeye çalışıyor ve kapasitenin çok üzerine çıkılıyor. Bunu normal karşılıyorum. Aldığım bilgilere göre şu anda bütün iletişim operatörleri teyakkuza geçtiler. Tahminlerime göre 15 ile 30 dakika arasında iletişim normale dönecek” sözlerini kaydetti.

Acarer, her ne kadar sorunun 15 ila 30 dakikada çözüleceğini belirtse de, yaşayarak gördük ki mobil şebekelerin kendine gelmesi iki saati buldu. İki saat süreyle mobil şebekenin çökmesi Türkiye için çok ciddi bir sorun ve 4G yatırımından ziyade mevcut altyapının acilen kuvvetlendirilmesi ve yeni çözüm arayışlarına gidilmesi gerekiyor. Elbette az önce belirttiğim gibi kullanıcıların bilinçli davranıp hatları gereksiz yere meşgul etmemesi de atlanmaması gereken bir nokta.

MOBİL ŞEBEKE ÇÖKTÜ AMA SABİT HATLAR TIKIR TIKIR ÇALIŞTI

Herkes yakınını cep telefonundan aramayı tercih ettiğinden sabit hatları düşünen olmadı. Haliyle sabitler hatların boşta kalmasıyla biz haberciler dahi yetkililerin pek çoğuna sabit hatlardan ulaşıp depremle ilgili bilgi alabildik. Yavaş yavaş demode olan sabit hatların mobil şebekelerimizin yetersiz gelmesi sebebiyle böyle günlerde cankurtaran rolü üstlendiğini de görmüş olduk.
TWITTER VE FACEBOOK’TA DEPREMİN YANKILARI

Depremin olduğunu birçoğumuz sadece hissederek değil sosyal medyadan öğrendik. Depremin olduğunu ilk etapta anlamayan veya deprem olduğundan şüphelenenler önce haber platformlarına ve sosyal medyaya baktı. Depremin sadece Marmara ve Ege Bölgesi’nde hissedildiğini sanarken Eskişehir ve Ankara’da dahi depremi hissedenlerin olduğunu yine Twitter’dan gelen tepkilerle öğrendik.

KAYNAK: chip.com.tr