Bu uyarıya dikkat!

Telefonda kendisini polis ve savcı olarak tanıtan dolandırıcılar şimdi de bu işi sanal alem üzerinden yapmaya başladı.
Dolandırıcılar, ‘Türk Polisi Siber Suç İle Mücadele’ adı altında gönderdikleri e – mailleri açan kişilerin bilgisayarlarını kilitleyerek, şantaj yoluyla para alıyor.
Bursa Emniyet Müdürlüğü, Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü, vatandaşların bu ve buna benzer başlıklarla gelen mailleri açmamaları konusunda uyardı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, son zamanlarda alınan ihbarlar üzerine yapılan incelemede dolandırıcıların vatandaşların bilgisayarlarına çeşitli internet sitelerinden sızdığı düşünülen zararlı bir yazılım (virüs) aracılığıyla, bilgisayarlarını kilitledikleri ve ‘Türk Polis’ logosu kullanılarak halktan para talep edildiğinin ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Yapılan incelemelerde zararlı yazılımın bilgisayarın açılması ile ekranı kapladığı ve masaüstüne erişimi engellediğinin vurgulandığı açıklamada, “Bu sırada ‘bilgisayarınız kilitlendi’ uyarısı verilerek, bilgisayar kilidinin ve cezai kovuşturmanın önlenmesi için 200 TRY ödeme yapılması gerektiği yazılıyor. Ödeme sonucu bilgisayarın kullanıma geri açılacağı vaadinde bulunuluyor. Ayrıca Türk Polis logosu ve ‘Türk Polisi Siber Suç Mücadele Bölümü’ ibaresi kullanılarak yapılan dolandırıcılıktaki inandırıcılık artırılmak isteniyor.
Bilinmelidir ki, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimlerin böyle bir uygulaması bulunmamaktadır. Yapılan ön incelemelerde kullanıcıların bilgisayarlarına yerleştirilen virüs tarafından ekranlarının kilitlendiği belirlenmiştir. Bu virüsün, kullanıcıları dolandırmayı hedefleyen şahıslar ya da suç örgütleri tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için bilgisayarına virüs yerleşmiş vatandaşlarımızın kesinlikle para yatırmamaları, kimlik bilgilerini kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir.”

VİRÜSTEN NASIL KURTULUNUR
Açıklamada, bilgisayarlara gönderilen virüsten nasıl kurtulacağına da yer verildi. İşte uzmanların dile getirdiği, dolandırıcıların ağına düşmekten kurtaracak tedbirler: “Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve klavyeden F8 tuşuna basılı tutun. Ağ desteği ile güvenli mod yöntemiyle bilgisayarınızı başlatın. Bilgisayarınız açıldıktan sonra sırasıyla ‘Başlat, programlar, donatlar, sistem araçları, sistem geri yükleme’ özelliğini kullanarak bilgisayarınıza söz konusu zararlı yazılımın erişiminden önceki bir tarihe alıp geri yükleyin. Sorunun devam etmesi halinde tekrar ağ desteği ile güvenli mod özelliği kullanılarak bilgisayarınızı başlattıktan sonra, söz konusu zararlı yazılımı yok edecek şekilde virüs programları aracılığıyla bilgisayarınızı virüs taramasından geçirin. Tüm bu yöntemler işe yaramazsa format yöntemiyle bilgisayarınıza işletim sistemini yeniden yüklemeniz şart.”

(CHA)